Kaş Kekova SEA-Med Projesi Bilimsel Danışmanlarından Üniversitemiz Araştırma Koordinatörü Yard. Doç. Dr. M. Fatih Hüseyinoğlu Proje Kampsamında Sualtı Video Çekimlerine Katıldı

Tarih: 10/06/2016

12-16 Mayıs tarihleri arasında, Kas-Kekova’da, Kas-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde devam etmekte olan SEA-Med Projesi (Sustainable Economic Activities in the Med) projesi kapsamında WWF-Türkiye tarafından video çekimleri yapılmıştır. Yapılacak olan 4 videonun amacı yerel halka ve yerli-yabancı ziyaretçilere Kas-Kekova OCKB bölgesinde yapılan sürdürülebilir turizm ve doğa dostu aktiviteleri tanıtmak, nesli tehlike altında olan orfozları anlatmak, deniz çayırlarının ekosistem icin önemini belirtmek ve şamandıralama sisteminin DKKA için olan önemini vurgulamak ve dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in neden Kaş’ı tercih ettiğini aktarmak. Videolar yaklaşık 1 dk’lık olup, haziran ve temmuz ayları içeresinde sosyal medya kanallarında yayınlanacaktır. Videolar ile birlikte ilgili broşürlerde ayni zamanda koruma alanında dağıtılacaktır.

Yapılacak olan 4 videonun baslıkları:

“Sürdürülebilir turizm ve deniz kıyı koruma alanı”

Sürdürülebilir turizm ve deniz kıyı koruma alanı içeresinde yapılan sürdürülebilir turizm ve doğa dostu aktiviteleri tanıtmak (trekking, dalış, vs.). Alanda yaşayan ve alanı ziyaret edecek olan kişilerin bir özel çevre koruma bölgesinde olduklarını ve ona göre çevreye uyumlu davranmaları gerektiğini belirtmek.

“Orfoz”

Son 20 yıl içeresinde nesli tehlike altında olan orfoz balığının önemini anlatmak. Orfoz üzerinde baskı oluşturan yasa dışı avlanma, avlanan balıkların satışı ve müşterilerin bu balıkları talep etmelerinin oluşan döngünün nasıl kırılabileceğini aktarmak.

“Deniz çayırları”

deniz çayırlarının ekosistem için olan önemini belirtmek. Çapalama ile deniz çayırlarının azaldığını ve bu yok olmaya karşılık şamandıralama sisteminin deniz çayırları için ne kadar gerekli olduğunu anlatmak.

“Şahika Ercümen’in Kaş’ı”

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in senelerdir antrenman ve rekor denemeleri için neden Kaş’ı seçtiğini, onun için Kas-Kekova Koruma Alanı’nın önemini aktarmak.