GAÜ, Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu, Uzakyol Kaptanı ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Kaptan Efdal Safel’in DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ mesajı.

Tarih: 30/09/2014

DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nun yaptığı bir öneri üzerine Birleşmiş Milletler kararıyla 2005 yılında kabul edilmiş ve her yıl Eylül ayının son haftasında kutlanmaya başlanmıştır. Amacı, deniz ve gemi ticareti güvenliği ile ilgili konulara dikkat çekmek, (kargo güvenliği, deniz güvenliği ve deniz çevre güvenliği), ülkeler arası deniz ticaretinde koordinasyon sağlamak, ve IMO`nun çalışmalarının belli bir yönünü vurgulamak olan DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ’nde her sene kendine özgü ayrı bir tema kullanmaktadır.

IMO Konseyi, DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ’nün Londra dışında da dünyanın diğer yerlerinde küresel çapta kutlanmasını teşvik etmek için her sene eşgüdüm çalışması yapmaktadır. Bu kapsamda DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ kutlamasının ev sahipliğini geçen yıl Portekiz üstlendi ve başkent Lizbon’da gerçekleştirdi.

Bir çok ülkenin her sene kutlanan DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ’ne ev sahipliği yapmak için rekabete girdiği kutlamalar bu sene FAS / Tangiers`de kutlanacaktır.

DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ’nün bu seneki teması "IMO Sözleşmeleri: Etkili Uygulaması" olup bu kapsamda, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ için bir broşür yayınlanmıştır.

Bu vesile ile Girne Amerikan Üniversitesi, Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Müdürü olarak Tüm denizcilerin ve denizle ilgili çalışmalarda görev yapanların DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ’nü kutlar; Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS)’in belirlediği tema çerçevesinde daha temiz bir deniz, daha kaliteli çalışma ortamları ve denizlere duyarlı olan denizci eğitimi için hep birlikte çalışmalar yapılmasını dilerim.

IMO`nun 2014 Dünya Denizcilik Günü ile ilgili yayınladığı broşüre aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

IMO broşürü için tıklayınız.