Müdür Mesajı: 1 Temmuz 2018 Kabotaj ve Denizcilik Bayramımızın 92. yılı

Tarih: 02/07/2018

Değerli Öğrenciler, Genç Denizciler,

Bugün 1 Temmuz 2018 Kabotaj ve Denizcilik Bayramımızın 92. yılını kutlamanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Hiçbir zaman unutmamalıyız ki 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu genç Türkiye Cumhuriyetin dünyaya ilan ettiği en görkemli ve en değerli kanunlardan biridir. Kabotaj Kanunu, Ulu Önderimizin vizyonu sayesinde denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin şekillenmesinde başlangıç noktasıdır. Genç Cumhuriyetimiz bu kanunla Mavi Vatanın uğrunda ölünecek vatan parçası olduğunu dünyaya ilan etmiştir.

Kabotaj Kanununun ilanından yarım asır sonra IIIDeniz Hukuku Konferansı sonucunda 1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku sözleşmesinin getirmiş olduğu düzen ve denizlerin paylaşımı, Mavi Vatanın değerini bir kez daha ortaya koymuştur. Bugün bu bilinçle denizlerimizdeki hak ve menfaatlerin korunması ve dünyanın her yerinde bayrak dolaştırma yeteneği, büyük ve çağdaş bir devlet olmanın temel göstergelerindendir. Bu nedenle,  Atatürk’ün “Denizciliği Türk`ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” direktifi peşinden gitmeye devam etmeliyiz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre ülkemizin Gemiadamı sayısı yaklaşık 180 bin ile dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Her yıl bu sayıya 400 mezun katılmaktadır. Ancak, Türk Gemiadamlarının yabancı bayraklı gemiler tarafından tercih edilirliği ise % 0,1 civarındadır. Girne Amerikan Üniversitesi Ulaştırma ve Denizcilik Yüksek Okulu olarak gerek tesislerimizle gerekse İngilizce eğitimimizle bu oranın yükseltilmesi ve dünyanın her yerinde çalışabilecek personel yetiştirme konusunda gerekli çalışmalara hızla devam etmekteyiz.  Denizcilik konusunda uzmanlaşmış, personel yönetiminde başarıya odaklı, liderlik nosyonu almış, modern çağın gelişmelerini takip edebilen, girişimci ve rekabet edebilen yönetici/lider yetiştirmek amacıyla hedefimize uygun emin adımlarla ilerlemekteyiz.

Hep beraber Viya böyle